Suomessa on alettu puhumaan ihan jo päivittäin siitä, miten kansakunnan ja yksilön hiilijalanjälkeä saataisiin pienemmäksi. Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan siis sitä vaikutusta, joka tekemillämme valinnoilla on ympäröivään luontoon. Erilaiset ilmastotavoitteet asettavat suurillekin maille melko isolta kuulostavia hankkeita. Näillä on totta kai melko isot vaikutukset, mutta jotta muutos olisi pysyvä, eikä jäisi vain juhlapuheisiin, lähtee se meistä ihan tavallisista ihmisistä.
Monia kiinnostaa ympäristön elinvoimaisuus ja moni tiedostaa sen, että tämä on ainoa planeetta, jolla toistaiseksi opimme elää eli vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Osa alkaa suorastaan panikoimaan, mutta tähän ei kannata ruveta, jotta keskittyminen itse työntekoon ei kärsi. On tärkeää tunnistaa oma hiilijalanjälkensä ennen kuin alkaa tekemään yhtään mitään. Sitra tarjoaa tähän näppärän työkalun ja siitä pääsee sitten näkemään, mistä ne omat talkoot kannattaisi sitten aloittaa.
Käytä vettä harkiten
Vesi on merkittävä luonnonvara, josta ei Suomessa ainakaan toistaiseksi ole pulaa. Monet ulkomaalaiset ovatkin päivitelleet, että onpa Suomi ihana maa, kun täällä sataa. Asiat ovat täällä niin hyvin, että voimme peseytyä samassa vedessä kuin mitä juomme.
Veteen kannattaa kuitenkin suhtautua kunnioittavasti ja sitä kannattaa käyttää säästellen. Varsinkin kylpyhuoneessa sitä tuppaa kulumaan melkoisesti, joten sinne kannattaa hankkia laitteita, joilla vettä kuluu vähemmän ja tehokkaammin. Tällöin apua saa Rörfokus-kaupasta, josta saat yhdestä paikasta kaiken tarvitsemasi modernin ja energiatehokkaan kylpyhuoneen luomiseen. Halusit sitten lyhentää suihkuaikaa tai huolehtia siitä, että putkisto on ajan tasalla, Rörfokus auttaa sinua juuri sinun ehdoillasi.
Moni suomalainen osaa kuitenkin säännöstellä vettä ja kartoittaa omat juomaveden tarpeensa hyvin. Tämä tosin tuppaa rajoittumaan vain kesämökille niissä tapauksissa, joissa sinne pitää kantaa vesi itse. Jos siis suhtautuu omaan kotiinsa hieman samalla tavalla kuin kesämökkiinsä, saataisiin veden kulutuskin takuulla pienenemään.
Syö ja pukeudu kestävästi
Toinen merkittävä asia, jonka tiimoilla voi tehdä merkittäviä ilmastotekoja, on syöminen ja pukeutuminen. Leima siitä, että vain köyhät ostavat vaatteensa kirpputorilta, on alkanut murtua ja toisaalta kirpputoreille tuodaan melko hyväkuntoista tavaraa. Myös kasvissyöntiä ei kavahdeta enää niin paljon jonain radikaalina elämäntapana, sillä vaihtoehtoja on yhä paremmin saatavilla ja kasvisruoka on alkanut maistua yhä useammalle ainakin kerran pari viikossa.
Söit sitten kasviksia, lihaa tai molempia, kaikkein tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, että syöt vain sen verran, mitä oikeasti syöt. Ruuan pois heittäminen oli aikoinaan pula-ajan Suomessa melkoinen synti, mutta nykyään se ei valitettavasti tunnu enää niin vakavalta, vaikka pitäisi. Pois heitetty ruoka lisää kasvihuonepäästöjä ja samalla heitetään hukkaan kaikki ne resurssit, joita pois heitetyn ruuan tekemiseen on käytetty.
Ruokakaupat ovat alkaneet heräämään hävikin vähentämiseen tarjoamalla ekstrasuurta alennusta juuri ennen kuin tuote on vaarassa joutua roskiin. Monia ei myöskään enää häiritse se, että vaikkapa paprikassa on pieni lommo. Tällaiset paprikat olisi aiemmin heitetty pois ennen kuin ne päätyivät edes kaupan hyllylle; nyt ne pakataan erilliseen halpaan hävikkipussiin. Hävikkiresepteistä on myös tullut todella suosittuja ja niiden avulla kuka tahansa voi oppia vähentämään omaa ruokahävikkiään.
Viimeisimpänä Suomessa on alettu herätä tekstiilijätteen määrään. Pikamuodin aika on ohi ja ihmiset valitsevat yhä kestävämpiä vaatteita. Vanhoja vaatteita annetaan yhä enemmän kiertoon tai niistä askarrellaan jotain aivan uutta. Mummolan kaapeista löytyy kätevästi kierrätetyt joululahjat ja tuon ajan esimerkiksi nahkahanskat on tehty niin kestäviksi, että niistä on iloa vielä vuosiksi.