Suomalaisia on kannustettu ilmastotalkoisiin jo pitkään ja usein on korostettu arkisten valintojen merkitystä. Tämä ei ole mitenkään tuulesta temmattua, sillä monilla kodin arkisilla valinnoilla on pitkäkestoisia seurauksia ympäristössämme.
Yksi tärkeimmistä asioista, joka kannattaa muistaa kotia sisustettaessa on ajattomuus. Mitä harvemmin päädyt tekemään täyskäännöksen vaikkapa jo olohuoneen sisustuksessa, sitä kestävämmällä pohjalla kotisi on ja hiilijalanjälkesi jää huomattavasti pienemmäksi. Siksi kannattaakin panostaa kerralla laatuun, jotta tavaraa ei tarvitse ostaa useampaan kertaan. Esimerkiksi BGA on ottanut pohjoismaisen simppelin ja luonnonläheisen muotoilun huomioon tuotteissaan. Lisäksi se on valinnut sellaisia materiaaleja, jotka on tuotettu kestävällä tavalla ja jotka voit tarvittaessa kierrättää.
Sisustuksen lisäksi kodissa on paljon muutakin, jossa voit saada ison säästön niin rahassa kuin ympäristön kuormitusta mitattaessa. Yhtä yksittäistä asiaa muuttamalla muutos ei kuitenkaan tunnu kovin isolta, mutta kun ottaa huomioon monia pieniä asioita, kasvaa positiivinen vaikutus hurjasti. Eikä tarkoitus olekaan, että muuttaisit kaiken heti yhdellä kertaa.
Vihreämpi sähkö
Suurin osa suomalaisten kotien päästöistä aiheutuu sähköstä, jota kuluu niin lämmitykseen kuin valaistukseenkin. Ensimmäinen neuvo on tietysti vähentää omaa kulutustaan ja sammuttaa sellaiset valot ja laitteet, joita ei enää käytä. Seuraava askel on varmistaa, että käyttämäsi sähkö tulee kestävästä lähteestä.
Suomessa kuulee usein, että halvin tapa tuottaa sähköä on vesivoima. Se on myös uusiutuva ja päästötön tuotantotapa, joten 100-prosenttisesti vesivoimalla tuotettu sähkö on selkeästi ympäristötietoinen valinta. Nykyään myös tuulivoima alkaa olemaan hinnaltaan sen verran kilpailukykyinen, että se ei enää niele niin paljon veronmaksajien tukia kuin luulisi. Halutessaan voi myös asennuttaa vaikkapa mökille aurinkopaneelit, jotka tuottavat kaiken tarvittavan sähkön.
Pakkaukset ja säilöntä
Ruoka on myös melkoinen päästöjen aiheuttaja Suomessa. Erityisesti roskiin heitetty ruoka on erityisen haitallista ympäristölle ja siksi onkin tärkeää tunnistaa se, miten omassa arjessa voisi vähentää ruokahävikin syntyä.
Muovia pidetään usein pahana, mutta tietyissä paikoissa se on erityisen hyvä tapa ehkäistä ruuan joutumista roskiin: muovikääreessä oleva kurkku säilyy jääkaapissa jopa 10 päivää, kun taas ilman kääröä aika lyhenee vain pariin päivään. Ruokahävikkiä voi myös vähentää opettelemalla säilömään ja hankkimalla muutaman kestokassin, jossa vihannekset voi punnita ja kantaa sitten kaupasta kotiin.
Katse vaatekaappiin
Tekstiilijäte on ehkäpä se uusin puheenaihe mitä tulee arkisiin ympäristötekoihin. Kun vaate on tullut tiensä päähän, se heitetään usein sekajätteeseen. Viime aikoina jotkin vaateliikkeet ja kuntien kierrätyspisteet ovat kuitenkin alkaneet ottaa vastaan tekstiilijätettä ihan erikseen. Tässä on se etu, että tekstiilijäte voidaan purkaa ja kierrättää uudeksi kankaaksi melko vähäisellä vaivalla, kun sitä ei tarvitse eritellä sekajätteen seasta.
Omia vaatevalintojaan kannattaa myös seurata ja tähän pätee sama viisaus kuin kodin sisustamiseenkin: pyri olemaan ajaton. Pikamuoti on todella haitallista ympäristölle, ja juhlissa parhaalta näyttää usein se, joka saa vanhan vaatteen näyttämään ihka uudelta. Materiaalivalinnoissa kannattaa myös suosia lähellä tuotettuja luonnonmukaisia materiaaleja, kuten pellavaa, villaa ja puuvillaa.