Ympäristöystävällinen juhliminen

Puhuttaessa ilmastoahdistuksesta moni varmasti miettii, mitä voisi tehdä omassa arjessaan ympäristön eteen. Juhlasta sen sijaan puhutaan vähemmän. Myös juhlissa kannattaa ottaa huomioon niiden vaikutus ympäristöön, koska resursseja tuppaa kulumaan huomattavasti enemmän juhlien aikana verrattuna arkeen ja juhlien kohdalla moni ei juurikaan tule ajatelleeksi, millainen vaikutus niillä on ympäröivään luontoon. Nykyajan ihminen on entistä ympäristötietoisempi ja oman hiilijalanjäljen pienentäminen käy ihmeen helposti ihan vain muutamaa käytännön vinkkiä noudattamalla.

Ekologinen juhannus mökillä

Yksi suomalaisten suurimmista juhlista on juhannus ja sitä halutaan juhlia kunnolla. Juhliin kuuluu paljon ohjelmaa ja hyvää ruokaa ystävien ja sukulaisten kanssa. Ja kaikki tämä on mahdollista hoitaa ekologisesti. Mökkielämä on siinä mielessä valmiiksi ekologisempaa, että siellä kuluu esimerkiksi vähemmän sähköä, koska suuri osa ruuasta valmistetaan grillissä ja sauna lämpiää puilla.

Moni juhlii juhannusta mökillä, jolloin pääsee kauas kaupungin melusta ja mielellään luonnonvesien ääreen. Mökillä on hyvät puitteet juhlia ekologisesti pienellä suunnittelulla. Kannattaa esimerkiksi hyödyntää tonttia pienimuotoiseen mökkiviljelyyn. Jos säät vain suosivat ja pohjavalmistelut on tehty oikein, pääsee parhaimmassa tapauksessa nauttimaan itsekasvatetuista varhaisperunoista jo juhannuksena. Tämän paremmin et pääse käsiksi lähiruokaan. Toinen hyvä keino suosia lähiruokaa on kalastaa tai metsästää pöydän antimia. Marjoja ei juurikaan pääse poimimaan juhannuksena, mutta kasvihuoneen avulla saattaa saada tuoreita hedelmiä pöytään.

Sauna kuuluu myös olennaisena osana juhannukseen. Vaikka myös puusaunojen tulee nykyään olla kytketty jätevesiverkostoon, on silti tärkeää, että veteen päätyy mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia kemikaaleja. Kannattaa siis valita saunaan biohajoava saippua. Ne ovat usein myös hajusteettomia, eli sopivat allergikoille. Jos haluat vähentää käyttämäsi muoviroskan määrää, kannattaa valita palasaippua, joka muuten on usein myös riittoisampaa verrattuna nestesaippuaan.

Muita juhlia ekologisesti

Myös muita juhlia on mahdollista toteuttaa täysin ekologisesti. Tarjottavia kannattaa valmistaa itse niin paljon kuin vain jaksaa ja kykenee. Tämä on helppo toteuttaa myös talkootyönä, jos juhliin on tulossa sellaisia ihmisiä, jotka nauttivat leipomisesta.

Kun tarjottavat ovat valmiina, kannattaa vieraille antaa pestävät mukit ja lautaset. Kertakäyttöastioissa muovi onkin jo tätä nykyä kielletty, joten syntyvää roskaa voidaan kierrättää paremmin esimerkiksi lämmöntuotannossa tai vaikkapa kompostoida. Kertakäyttömuovia ei myöskään ole nykyään pilleissä ja pestävät pillit onkin viety jo kauppojen hyllyiltä melko nopeasti. Tällaiset pillit valmistetaan usein metallista tai bambusta ja pakkaukseen kuuluu sopivan kokoinen pesuharja.

Koristeita ajatellessa kannattaa suosia kierrätysmateriaalista valmistettua paperia ja kartonkia. Ne kestävät kyllä, ja niiden elämänkaaren tullessa päätökseen ne on helppo hävittää paperinkeräykseen. Koristeet ovat myös sellainen asia, joka voidaan toteuttaa käsityönä, jos vain innostusta on. Koristetalkoot tuovat yhteen niin virkkaajat kuin paperintaittelijat. Ei myöskään ole tyhmä idea ostaa kimpassa vähän laadukkaampia koristeita vaikkapa naapurien kesken ja kierrättää niitä sitä kautta.

Rebecka Author