Päivät pimenevät – aika päivittää auton valot parempiin

Suomen kesä on lyhyt ja ytimekäs – se kestää vain ohikiitävän hetken, mutta jo siinä hetkessä on helppo unohtaa, kuinka pimeää muina vuodenaikoina osaakaan olla. Vain muutamaa kuukautta loputtomalta tuntuvien kesäpäivien jälkeen koto-Suomen ylle laskeutuu painavana piinaava pimeys, joka ei hellitä kuukausiin. Tällöin ei ole muita vaihtoehtoja kuin sopeutua tilanteeseen ja alkaa elää sen mukaan. Tämä vaatii vuosittain suuria muutoksia myös arjen rytmiin ja tapoihin.

Suomessa välimatkat ovat lähes kaikkialla pitkät, joten auto on monelle pakollinen arjen työkalu ilmastotalkoista huolimatta. Pimenevillä keleillä myös autoon on hyvä tehdä muutamia muutoksia, jotka parantavat niin omaa kuin muidenkin turvallisuutta. Etenkin pimeällä on tärkeää pitää huolta siitä, että näet muut kanssaliikkujat – myös ne, jotka eivät itse voi vastata omasta näkymisestään.

Auton valot uusiksi, luonto kiittää

Liikenne on monimutkainen asia. Me ihmiset voimme itse vastata näkymisestämme, mutta pakkaa sekoittavat jossain määrin luonnon eläimet, joilla ei ole mahdollisuutta pitää huolta näkymisestään liikenteessä. Eläimet eivät myöskään osaa varoa suuria, tiellä liikkuvia kulkuneuvoja. Tästä johtuen ne aiheuttavat vuosittain lukuisia kohtalokkaitakin kolareita liikenteessä. Mielenkiintoinen seikka on kuitenkin se, että todella monet näistä onnettomuuksista olisivat vältettävissä, mikäli autoilija olisi havainnut eläimen ajoissa. Tämän takia on olemassa Nordeye, joka pitää huolen siitä, että sinä näet pitkälle ja pystyt tarvittaessa ajoissa hiljentämään vauhtia. Nordeye on kirjaimellisesti sitä, mitä nimikin lupaa – pohjoisen kuljettajan silmä!

Kun pidät huolen siitä, että näkökenttäsi on turvattu mahdollisimman pitkälle, pidät samalla huolta myös turvallisuudestasi ja pystyt havaitsemaan mahdolliset turvallisuusuhat jo kaukaa. Samalla kun pidät huolta omasta turvallisuudestasi, pidät huolta myös siitä, että viattomat luontokappaleet pysyvät suojassa ja saavat elää mahdollisimman turvallista elämää myös pimeällä kelillä. Suurin osa kuolemaan johtavista onnettomuuksista pimeällä olisi ollut ehkäistävissä sopivilla välimatkoilla, oikealla tilannenopeudella sekä paremmalla näkyvyydellä. Koska kyseessä on merkittävä turvallisuustekijä, ei lisävalaistuksen hankkiminen autoon ole ollenkaan suuri panostus sen turvallisuushyötyihin nähden.

Sen lisäksi että lisävalaistus autossa on turvallisuustekijä niin sinulle kuin muillekin, on se myös tyylikäs lisävaruste autoosi. Tyyli ja turvallisuus samassa paketissa, aika houkutteleva diili, eikö? Lue lisää autoosi sopivista lisävaloista ja hanki omasi jo tänään – luonto kiittää, kun pidät huolta sen eläinkunnasta pienillä jokapäiväisillä teoilla, joilla on suuri merkitys!

Rebecka Author