Tuottoa ympäristöteoilla

Makaako pankkitililläsi ylimääräisiä euroja, tai oletko muuten vain kiinnostunut ympäristöasioista ja valmis tekemään asioille jotain, vaikka velkarahalla? Jos vastasit kumpaan tahansa kyllä, voivat joukkolainat olla juuri sinua varten.

Aurinkoenergiaa Tansaniaan, Keniaan tai muuhun kehittyvään valtioon. Vedenpuhdistamo samalle alueelle tai tuulivoimala koti-Suomeen. Tällaisia joukkorahoitusmahdollisuuksia tarjoilevat mm. Joukon voima ja Trine, joista Joukon voima on kotimainen ja Trine Ruotsalainen yritys. Lisäksi joukkorahoituskampanjoita paremman ja vihreämmän sisäilman puolesta on tarjoillut myös Ruotsalainen Pepins, jonka kautta voi ostaa myös oman osuutensa vaikka Frölundan jääkiekkojoukkueesta.

Projektit ovat yleensä hyvin suosittuja piensijoittajien keskuudessa ja niiden tuotto-odotus on myös melko kohtuullinen riskitasoon nähden. Aurinkoenergiaprojektien vieminen kehittyviin maihin ja siellä varsinkin köyhimpiin paikkoihin on samalla ympäristö ja kestävän kehityksen teko, koska usein näillä rahoituskampanjoilla mahdollistetaan jonkun kylän lasten ja etenkin tyttöjen koulutus, kun mm. vesipumput saadaan kylän käyttöön tai koulu tuotua kylään sähköisten alustojen avulla. Projekteissa yhdistyy siis useampi ilmastollinen näkökulma, sillä koulutuksella ja syntyvyydellä on havaittu olevan korrelaatio.

Projekteihin pääsee tyypillisesti mukaan hyvin pienellä rahallisilla panoksilla, mutta jos pankkitili ei suoraan anna armoa sijoittaa tällaiseen toimintaan, kannattaa harkita velkavipua. Velkavivulla sijoittaminen on tuottavaa niin kauan kuin tuotto-odotus on suurempi kuin lainasta perittävä korko sekä kulut. Tällaisia lainoja tarjoaa esimerkiksi https://www.freedomrahoitus.fi/, josta saa lainaa myös ilmastollisiin projekteihin. Toisaalta kyseinen sivusto lainaa myös muihin tarpeisiin, sellaisen tarpeen tullessa. Tässäkin tapauksessa Freedom rahoituksen vuosikorko on 4,99 prosenttiyksikköä ja esimerkiksi Joukon Voiman viimeisimmän aurinkoenergiaprojektin tuotto-odotus 8%. Tällöin päästään siis 3,01 % vuosituottoon velkavivulla. Viisas sijoittaja vähentää tästä vielä hallintokulut, niin vuosituotto asettuu kahden prosentin tasolle. Eli velka maksaa edelleen itse itseään.

Joukkolainat ovat nykyään varsin yleinen tapa rahoittaa erilaisia startup-yrityksiä tai projekteja. Joukkolainassa on ideana, että normaalien initiaalisten sijoittajien sijaan käytetäänkin piensijoittajien rahoja tai annetaan heille mahdollisuus osallistua isompaan rahoitusprojektiin. On myös olemassa palveluita, jotka ovat erikoistuneet antamaan pienlainoja niin sanotusti ihmiseltä ihmiselle, mutta tässä jutussa ei keskitytä niihin vaan pidetään pääpaino siinä, kuinka juuri sinä voit rahoittaa kestävää kehitystä ja uusiutuvaa energiaa eripuolille maailmaa ihan sieltä kotoa ja mikä parasta saatat myös tienata rahaa siitä.

Ilmastotalkoissa tällaiset projektit saattavat tuntua pieniltä puroilta, mutta kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että taloudet sähköistetään heti alkuun uusiutuvilla energialähteillä, eikä esimerkiksi hiilellä ja öljyllä, jotka ovat varsinkin kehittyvissä maissa varsin yleinen tapa järjestää energiahuolto. Yksittäisen ihmisen osaltakin tällainen toiminta on mitä mainioin keino vaikuttaa ilmastonmuutokseen pienillä teoilla, jotka jäisivät muuten tekemättä. Samalla voi kokea tekevänsä myös humanitääristä työtä tarjoamalla syrjäiselle kylälle sähköt ja mahdollisuuden parempaan huomiseen puhtaasti, mutta kestävästi.

Joukkolainat ovat mainio ja tuottoisa tapa tarkan markan vartijalle panostaa ympäristöasioihin ja samalla kestävän kehityksen hallintaan. Rahoittamalla pieniä aurinkovoimaloita tuet paikallista kehitystä kehitysmaissa ja tuet kestävää energiantuotantoa.

Tämä teksti ei sisällä sijoitussuosituksia ja lukijan on ymmärrettävä, että pääoman lainaamiseen ja sijoitustoimintaan liittyy aina riski, jossa voi menettää osan tai koko sijoittamansa summan. Ennen sijoitustoimintaan ryhtymistä on syytä lukea käyttöehdot ja mahdolliset riskitekijät sekä hyväksyä fakta, että saattaa menettää sijoittamansa pääoman kokonaisuudessaan.

Rebecka Author