Ympäristöasioista kiinnostunut tietää, että yhteisen ympäristömme hyväksi toimiakseen on jokapäiväisissä valinnoissa, niin suurissa kuin pienissäkin, hyvä ottaa huomioon niiden vaikutus luontoon. Kodin sisustus on elämän osa-alue, jossa omaa hiilijalanjälkeä on melko helppokin pienentää. Ympäristön lisäksi myös oma rahapussi kiittää ekologista sisustajaa.
Ekologisessa sisustuksessa suositaan kestävän kehityksen ajatusta, jonka mukaan sisustuksessa ja kodin hankinnoissa pyritään siis tekemään ratkaisuja ympäristö huomioon ottaen. Ympäristöystävällisen sisustuksen kulmakiviä ovat kierrätys sekä ympäristöystävällisten, ekologisten ja ihmisille sekä ympäristölle terveellisten tuotteiden käyttö. Käytössä voivat olla esimerkiksi luonnonmukaiset maalit ja hengittävät paperitapetit.
Tuunaten vanhaa, harkiten uutta
Ekologinen sisustaja aloittaa pienten ja suurempienkin sisustuselementtien etsiskelyn käymällä mahdolliset vanhat ja unohtuneet tuotteet läpi. Vintiltä, varastosta tai vaikkapa vanhempien kellarista saattaa löytyä juuri toivottu koriste- tai hyötyesine. Kirpputorit ja muut käytettyä tavaraa myyvät tai lahjoittavat tahot ovat myös erinomaisia paikkoja pienten esineiden etsiskelyyn.
Huonekaluhankinnat voi pyrkiä tekemään netin huutokaupoista tai monella paikkakunnalla toimivista kierrätyskeskuksista. Pikkurahalla on mahdollista saada omakseen liikkeiden tarjonnankin päihittävä persoonallinen huonekalu.
Käsistään kätevälle ekologiselle sisustajalle jo parhaat päivänsä nähneiden tai värimaailmaltaan vääränlaisten huonekalujen ja muiden esineiden parantelu voi olla ekologinen ratkaisu ja myös ilahduttavaa puuhaa, jossa näkee oman kätensä jäljen. Tuunaaminen kannattaa ehdottomasti ja pienelläkin silauksella voi saada vanhan esineen esittäytymään aivan uudessa valossa.
Vaikka sisustuksessa suosisi ennen kaikkea vanhaa ja käytettyä, hankkii moni kuitenkin sängyn mielellään uutena. Tämä on järkevä ratkaisu, sillä käytetyn tuotteen uumenissa saattaa piillä luteita tai muita ikäviä yllätyksiä ja jopa hometta. Riskiä tällaisten kutsumattomien vieraiden päästämisestä omaan makuuhuoneensa ei välttämättä kannata asuntonsa kunnon ja oman terveytensä uhalla ottaa, joten sängyt voi ekologinenkin sisustaja hyvin perustein ostaa uutena. Mikäli käytettyyn sänkyyn kuitenkin päätyy, kannattaa ainakin patja ehdottomasti vaihtaa uuteen.
Fiksut valinnat auttavat luontoa
Ympäristön taakkaa voi keventää monessa sellaisissakin asioissa, joissa äkkiseltään tuntuisi olevan tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja. Liuottimia ja ympäristön kannalta haitallisia aineita on kaikissa maaleissa, mutta ympäristömerkityissä kaikkein vähiten. Päästöluokka M1 tarkoittaa, että maalista pääsee huoneilmaan tavallista vähemmän haitallisia yhdisteitä.
Energiankulutus pysyy aisoissa järkevillä valaisinvalinnoilla. Ympäristöystävällisimpiä ovat led-valaisimet, ja niitä kannattaakin ekologisen sisustajan suosia. Huomiota kannattaa kiinnittää myös laitteiden energiankulutusluokkaan sekä siihen, miten laitteen saa oikeasti sammutettua jättämättä sitä vain valmiustilaan.