Kestävä kenkä säästää luontoa

 

Ympäristön ystävä tietää, että paras mahdollinen ekoteko on hankkia kestävistä ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja tuotteita, joilla on pitkä käyttöikä. Turhia hankintoja ei kannata tehdä, joten sen takia onkin hyvä tuntea järkevien ostosten perusperiaatteet. Kengät ovat silloin tällöin pakollinen ostos. Oikeanlaiset ja omaa hyvinvointia edistävät, pitkäikäiset jalkineet hankkimalla teet palveluksen niin itsellesi kuin luonnollekin.

Kenkähankinnat onnistuvat ja kestävät, kun ennen ostopäätöstä tutustuu vaihtoehtoihin ja laatuun sekä kengän istuvuuteen vaikuttaviin perusasioihin. Oma kengännumero on totta kai tärkeä olla selville, mutta oikeanlainen lesti saattaa helposti jäädä pimentoon.

Lestin merkitys valinnassa

Kengän lesti on muotti, jonka päälle jalkine tehdään. Se määrää mallin sekä mitat, joten se on koon ohella tärkeä tekijä istuvuuden kannalta. Oikean levyinen lesti pitää jalkineen jalassa sulavasti, mutta kuitenkin napakasti.

Moni ei tiedä, että samaan tapaan kuin kengän pituus ilmoitetaan numerolla, ilmoitetaan lestin koko kirjaimin. Kapein mahdollinen lesti on A ja levein puolestaan H. Suomalaiseen, maailman mittapuulla keskimääräistä leveämpään jalkaan sopivin lesti on tavallisesti E, F tai G. H-kokoiseen lestiin parhaiten sujahtava jalkakaan ei ole kotimaassamme harvinainen. Monen hyvää ja hiukan leveämpää lestiä sekä ensiluokkaista mukavuutta arvostavan suosikkimerkki on Ecco, jonka kengät ovat laadukkaita ja kestäviä.

Ecco on muutenkin kuin kestävyytensä puolesta loistava valinta ekologiselle kuluttajalle, sillä yritys vannoo ympäristöystävällisyyden nimeen ja pyrkii aktiivisesti pienentämään hiilijalanjälkeään.

Oikean kengän merkitys

Sopiva lesti ei ole juuri oikeaa kengännumeroa merkityksettömämpi asia. Jalan on tärkeä mahtua kenkään niin, että jalka lepää lestin päällä hyvin ja ettei kenkä hankaa. Tällöin jalkapohjan lihakset pääsevät työskentelemään luonnollisimmalla mahdollisella tavalla, jotta jalkapöytä ei ole ikävässä puristuksessa tai ahdingossa.

Liian ahtaasta lestistä voi aiheutua monenlaista haittaa, esimerkiksi rakkoja ja vaivaisenluita. Vaivaisenluuksi kutsutaan virheasentoa jalan isovarpaan tyviluun ja jalkapöydän välisessä luussa. Isovarpaan kääntyessä kohti jalkaterää muodostuu sisäreunaan varpaiden tyven kohdalle kivulias kyhmy. Oikeat kengät ja ennen kaikkea täydellisesti istuva lesti ovat pääroolissa vaivaisenluun ehkäisyssä ja hoidossa.

Suora lesti tukee ja ohjaa

Hyvä lesti on suora, sillä suoralestinen kenkä tukee oikealla tavalla jalkaterän toimintoja sekä ohjaa kävellessä askeleen oikeaan suuntaan. Käyrä lesti ohjaa varpaita virheasentoon ja saattaa aiheuttaa kivuliaan vaivaisenluun jalan sisäreunan lisäksi myös pikkuvarpaan puolelle. Jalan virheasennoista on monenlaista haittaa koko keholle.

Rebecka Author