Suomen luonto on monin tavoin palkitseva matkakohde

Moni haluaa myös matkustaessaan välttää ympäristön liiallista kuormittamista ja suosii sen vuoksi lähimatkailua. Suomen luonto onkin mitä erinomaisin matkailukohde, jossa tekemistä riittää jokaiselle vuodenajalle. Lisäksi luontoon pääsee helposti ja nopeasti, eikä se vaadi esimerkiksi pitkiä lentomatkoja, jotka lisäävät runsaasti hiilidioksidipäästöjä. Lue vinkkejä miten voit hyödyntää luontoa virkistyskohteena jokaisena vuodenaikana.

Talvella hiihtämään tai lumikenkäilemään

Suomen talvi on pitkä ja useinkin luminen. Etelässä tosin lunta saattaa välillä joutua odottelemaan pidemmänkin aikaa, eikä sitä aina näe koko talvena. Pohjoisemmassa lunta usein kuitenkin riittää ja sinne pystyy kulkemaan kätevästi esimerkiksi junalla. Lapin laskettelumahdollisuudet ovat hyvät ja samalla voi kierrellä myös murtomaahiihtolatuja tai lähteä lumikengillä seikkailemaan tunturiin.

Riittävän lämmin pukeutuminen ja hyvä varustautuminen mahdollistavat sen, että ulkona voi viettää pidempäänkin aikaa. Tuntemattomaan maastoon ei kuitenkaan tule lähteä yksin, ellei ole hyvin taitava suunnistaja ja mukana on kartta ja kompassi. Talvivarustus voi olla usein melko hintavaa ja saattaa vaatia budjetin suunnittelua. Hyviin varusteisiin kannattaa kuitenkin sijoittaa, sillä ne ovat kestäviä ja hyviä käytössä.

Keväällä lintubongaus tarjoaa runsaasti tekemistä

Monet linnut palaavat keväällä takaisin Suomeen ja mikäpä sen mukavampaa, kuin seurata lintujen vähittäistä paluuta takaisin maahan yksi laji kerrallaan. Lintubongaus sopii myös koko perheen harrastukseksi, sillä se ei vaadi runsasta fyysistä aktiviteettia, ellei itse halua kulkea vaikeammassa maastossa. Samalla voi oppia runsaasti luonnosta ja lintujen lisäksi muustakin Suomen eläimistöstä ja kasvistosta.

Kesällä kajakoimaan ja retkeilemään

Kesällä Suomen tuhannet järvet ja joet tarjoavat loputtomasti melomisreittejä, joita pääsee etenemään pitkiäkin matkoja. Kajakointi on loistava tapa rentoutua. Samalla selkä ja hartiat saavat harjoitusta ja melomisessa pyörimisliike usein toimii myös niska-ja hartiaseutua avaavana. Kajakin kanssa voi lähteä pidemmällekin retkelle, kun pakkaa vain mukaan teltan ja riittävästi varusteita. Aivan kuten talvivarusteissa, myös kesällä kannattaa varmistaa varusteiden hyvä kunto ja kestävyys. Suomessa jokamiehenoikeudet mahdollistavat leiriytymisen hyvin laajasti, kunhan maanomistajalle ei ole toiminnasta haittaa.

Luonto on oivallinen paikka rentoutua ja unohtaa huolet erityisesti kesäloman ajaksi. On tutkittua tietoa, että luonnossa oleminen vähentää ihmisen stressitasoja laskemalla verenpainetta ja tulehdushormonien määrää elimistössä. Töihin paluu taas sujuu helpommin Invoicery palvelun avulla ja tekee myös työelämästä stressittömämpää.

Syksyllä sienimetsään tai suunnistamaan

Syksyllä luonto alkaa pikkuhiljaa valmistautua talveen. Ilmat viilenevät ja illat pimenevät, mikä vaatii oman panostuksensa aktiiviselta luonnossa liikkujalta. Suunnistaja voi nauttia viileästä säästä, mutta erityisesti pimeällä otsalamppu on ehdoton lisä metsässä liikkujalle. Tämän lisäksi kannattaa pukeutua vaatteisiin, jotka pitävät tuulta ja sadetta, mutta kuitenkin siirtävät tehokkaasti kosteutta pois iholta.

Ruska on yksi Suomen luonnon hienoimmista tapahtumista ja siitä voi nauttia ympäri Suomen. Erityisesti Lappi on ruska-aikaan hyvin vaikuttava elämys. Myös etelässä voi nauttia vaahteroiden puna-oranssista värikaskadista ja koivujen muuttumisesta keltaiseksi. Metsässä pääsee helposti sieneen ja hyviä sienipaikkoja voi kysellä tutuilta tai esimerkiksi internetin keskustelupalstoilta. Sienestäjän on tärkeä muistaa, että kerää vain niitä sieniä, jotka tuntee ja jos on epävarma, kannattaa varmistaa asia sienet tuntevalta henkilöltä.

Rebecka Author